Kiina:
Marco Polo matkusti 1271 silkkitietä pitkin Kiinaan. Muistatko vielä, mitä hän siellä koki?

Kiinan muuri on yksi maailman tunnetuimmista rakennelmista. Se rakennettiin alunperin suojaamaan kiinalaisia hunnien hyökkäyksiltä. Sen myös toivottiin yhdistävän Kiinaa. Kiinan muurin rakentaminen aloitettiin jo 200 eKr.
Tehtävä 1: Tee matka Kiinan muurille Google Earthin kautta. Mitä havaintoja teet?
Kiinan korkeakulttuuri syntyi Keltaisen joen laaksossa Aasiassa samaan samaan aikaan, kun egyptiläinen kulttuuri kasvoi Niilin varrella Afrikassa. Muinaiset korkeakulttuurit syntyivät suurten jokien läheisyyteen, sillä vesi oli tärkeä elämän edellytys, ja mahdollisti viljelyn.
Muinainen Kiina ei suinkaan ollut mikään takapajuinen, vaan hyvin kehittynyt maa. Sen sai myös Marco Polo matkallaan huomata. Kiinalaiset osasivat ensimmäisinä maailmassa valmistaa posliinia, paperia sekä ruutia. Ruutia käytettiin kiinassa jo 900-luvulla ilotulituksiin. Kiinan tärkein vientituote oli silkki. Sitä valmistettiin silkkiperhosen kotiloiden silkkirihmoista. Vaikka silkkiä vietiin kiinasta kaupattavaksi muualle maailmaan, sen valmistamisen salaisuus oli tarkkaan varjeltu.
Mongolien paimentolaiskansa valloitti Kiinan 1200-luvulla. Tämä oli suuri isku kiinalaiselle kulttuurille. Kiinaa hallitsi tästä eteenpäin mongolidynastia, jonka keskus oli Bejing. Osaatko sanoa, mikä on Kiinan pääkaupunki nykyään?
Afrikka:
Myös Afrikan mantere valloitettiin eurooppalaisten toimesta. Tämä ei ollut niin verinen valloitus kuin esimerkiksi Amerikan kohdalla, mutta on silti surullinen osa historiaa. Henrik Purjehtija saapui laivastoineen Afrikkaan 1400-luvun alussa, ja yhtäkkiä eurooppalaiset kävivät jo tiuhaan orjakauppaa afrikkalaisilla. Eurooppalaisia kiinnosti Afrikassa kulta, norsunluu sekä orjat. Se, että Amerikassa elää nykyisin hyvin suuri määrä niin sanottuja afroamerikkalaisia, johtuu yksinomaan eurooppalaisten harjoittamasta orjakaupasta. Eurooppalaiset lähtivät asuttamaan Amerikkaa, ja ottivat mukaansa suuret määrät afrikkalaisia orjia. Lopulta vasta satoja vuosia myöhemmin orjuus lopetettiin, mutta orjien jälkeläiset jäivät asumaan Yhdysvaltoihin. Heitä tultiin myöhemmin syrjimään erittäin rajusti.

Tehtävä 2: Mitä kuvissa tapahtuu? Pohdi.
Intia:
Vasco da Gama purjehti ensimmäisenä Intiaan 1498. Matkan seurauksena Portugali aloitti siellä kaupankäynnin. Englantilaiset kuitenkin veivät portugalilaisilta voiton. Pian englantilaiset jo kävivät intialaisten kanssa kauppaa teestä, puuvillasta ja mausteista. Eurooppalaisten saapuminen Intiaan sujui lopulta rauhallisesti verrattuna Amerikan ja Afrikan valloituksiin. Intian yläluokka rikastui englantilaisten kanssa käydystä kaupasta. Intiaan perustettiin myös kouluja, joista valmistui englantia puhuvia intialaisia virkamiehiä. He hoitivat asioita englanniksi englantilaisten kanssa.Näin ollen osa intialaisista rikastui, ja osa köyhtyi entisestään.
Intiassa on tänä päivänä todella suuret varallisuuserot rikkaiden ja köyhien välillä. Tällä hetkellä tilanne on kärjistymässä siihen, että osa todella varakkaista intialaisista käy keskenään kauppaa Yhdysvaltojen dollareilla. Näin ollen käyhillä ei ole varaa omalla valuutallaan ostaa lähes mitään. Suuri osa intialaisista kuuluu äärimmäisen köyhään dalit-kastiin. Jopa orjat ovat daliteja korkeammassa yhteiskunnallisessa asemassa. Daliteja ei virallisesti ole Intian valtiossa edes olemassa. Muut yhteiskuntaluokat sulkevat silmänsä ja systemaattisesti kieltävät heidän olemassaolonsa.
Tehtävä 3: Pohdi eroja kahden ylläolevan kuvan välillä. Toinen esittää hienoa mausoleumia, Taj Mahalia, toinen taas köyhien asuttamaa slummia.
Lisää luettavaa upeasta Taj Mahalista:
http://tieku.fi/menneisyys/historia/taj-mahal-on-hautamuistomerkki
Termipankki:
Siirtomaa
Henrik Purjehtija
Orjakauppa
Vasco da Gama
Varallisuuserot
Taj Mahal
Lähteet:
https://www.kaukoretket.fi/sites/olympia.fi/files/kohteet/kohdekuvat/10_kiinan-muuri.jpg
http://singlemindedwomen.com/wp/wp-content/uploads/2009/07/Chinese-silk1-430x322.jpg
http://www.teara.govt.nz/files/36218-wmu.jpg
http://db-artmag.de/cms/upload/57/feature/burdett/15_p21_Nelson_Kon_ADJUST.jpg
http://cache-graphicslib.viator.com/graphicslib/thumbs674x446/5588/SITours/private-tour-day-trip-to-agra-from-delhi-including-taj-mahal-and-agra-in-delhi-149788.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLz0gYPYWm2IwTMMGDfI7LeKo6w630ADi_4TEexiFwFtYoARxz60G81nwJaLk2mMmegiMhIMGfDDRHp_RBJ9SFrSFrphOQQiVLEO9GB71u-gwTqyMTxI6TSzRb9rZA0L7WglWpzT6J6wV6/s400/tintin-au-congo-decision-le-5-mai-2010-01.jpg
http://www.brh.org.uk/site/wp-content/uploads/2012/06/slavedealer.jpg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti