keskiviikko 20. tammikuuta 2016

8. Valistuksen aika



Valistuksen aikaan:

1600-1700- luku on ajallisesti jo varsin lähellä omaa elinaikaamme. Saatat esimerkiksi tietää jopa joidenkin näinä vuosina eläneiden sukulaistesi nimiä.
1600-1700-lukujen välissä syntyi valistus-niminen ajattelusuunta. Keskiajalla ja ennen keskiaikaa ihmiset luottivat uskomuksiin, taikauskoon sekä uskontoon. Valistus korosti kuitenkin nimensä mukaisesti järjellä ajattelua. Valistusajalla myös tiede kehittyi täten huimaa vauhtia.

Tehtävä 1: Jos eläisimme 1600-1700-lukujen aikaan, ja yhtäkkiä vanhat uskomuksemme todettaisiinkin vääriksi ja meidän tulisi alkaa uskoa ennemmin järkeä, mitä mahtaisimme siitä ajatella? Keskustelua ryhmissä.

 

 

Valistusfilosofit suunnannäyttäjinä:



Kuvassa Jean-Jacques Rousseau. Hän oli valistusajalla elänyt valistusfilosofi. Hän oli kiinnostunut erityisesti kasvatuksesta. Hänen mukaansa lasta ei saanut rangaista eikä opettaa, vaan lasten tuli saada olla lapsia niin kauan kuin he itse halusivat. Rousseau uskoi, että lapsi opettelee taidot itse sitten kun hän on siihen valmis. Rousseau kirjoitti kirjan nimeltä Emile. Kirja kertoo hänen kasvatuksellisista näkemyksistään.

Tehtävä 2: Mitä ajattelet Rousseaun ajatuksista? Olisiko hauskaa olla lapsi niin pitkään kuin jaksaa, ja olla vapaa tekemään mitä haluaa?


Valistusajalla valistusfilosofit olivat toisaalta myös sitä mieltä, että kaikkien tulisi osata lukea ja kirjoittaa. Tämä oli edistyksellistä, sillä tätä ennen ei oltu edes keskusteltu siitä, että voisivatko myös kaikkein köyhimmät lapset päästä kouluun. Vaikka valistusfilosofit kovasti halusivat koulutusta koko kansalle, oli tuolloin koulunkäynti mahdollista vain varakkaiden perheiden lapsille. Tuo ajatus kuitenkin oli yksi liikkeellepaneva voima siihen, että koulutus myöhemmin laajeni myös köyhien lasten oikeudeksi.

Tehtävä 3: Suomessa jokaisella lapsella on oppivelvollisuus, ja oikeus käydä koulua. Mitä jos tuota velvollisuutta ei olisi? Onko hyvä, että kaikki käyvät koulua? Miksi/miksi ei?

 

 

Valistus Suomessa:



Tuhannen markan setelissä komeilevat Anders Chydeniuksen kasvot. Siinä, missä Rousseaun ajatukset vaikuttivat erityisesti Ranskassa ja Euroopassa, Suomessa valistuksen edistäjä oli Anders Chydenius. Chydenius oli moniosaaja. Hän toimi muun muassa Kokkolan kirkkoherrana, demokratian puolestapuhuja, valtiopäiväedustajana (vrt. kansanedustaja) sekä valistusajattelijana. Hän myös alkoi rokottaa suomalaisia isorokkoa vastaan, perusti orkesterin, harrasti tiedettä sekä suoritti kaihileikkauksia. Chydenius oli siis hyvin monella tapaa edelläkävijä Suomessa. Chydeniuksen teot myös heijastelevat tuon ajan edistystä. Rokotukset ja lääketiede kehittyivät valistusajalla huimasti. Myös musiikin alalla oli tapahtunut suuria muutoksia. Klassinen länsimainen taidemusiikki oli valloillaan.

1600-luvulla suomalaisten henkilötietoja alettiin dokumentoida kirkonkirjoihin. Näin pysyttiin kärryillä väestön määrässä ja tiedettiin, kuka kuului mihinkin seurakuntaan. Kirkonkirjat ovat säilyneet tähän aikaan asti, ja niiden avulla tehdään muun muassa sukututkimusta.

Oletko miettinyt, miksi suomalaiset syövät hyvin usein perunaa? Syy/ansio on Anders Chydeniuksen. Hän toi perunan suomalaisille, ja opetti, miten sitä ja monia muita hyötykasveja viljellään. Suomen neljä vuodenaikaa ovat viljelyn kannalta haastavat, ja esimerkiksi banaani ei selviäisi Suomessa pitkän talven yli. Perunan hyviä puolia onkin se, että se pärjää Suomen maaperässä, ja itää ja kasvaa nopeasti. Peruna myös säilyy kylmissä perunakellareissa pitkälle talveen, ja auttoi näin suomalaisia selviytymään talven yli ilman nälkään kuolemista.




Tehtävä 4: Mitä muutoksia valistusaika toi 

a.) Kasvatukseen ja koulutukseen?

b.) Taiteeseen?

c.)  Lääketieteeseen?

 

Tehtävä 5: Linkin takaa löytyy uutinen Anders Chydeniuksesta. 

http://www.hs.fi/paivanlehti/23012016/a1453436427478

a.) Lue uutinen, ja piirrä historiankirjaasi ajatuskartta, johon keräät 5-10 mielestäsi olennaista asiaa Chydeniuksesta.  

b.) Mitä tarkoittaa painovapaus? Mikä merkitys sillä on tavalliselle kansalle? Onko kaikkialla maailmassa nykyaikana painovapaus?



Termipankki:

Valistus

Valistusfilosofi 



Lähteet: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Jean-Jacques_Rousseau_(painted_portrait).jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/0/08/1000_markan_seteli.jpg

http://multipage.fi.globaldemo.mycashflow.fi/tuotekuvat/900x600/pottu43.jpg




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti